|
Search
Close this search box.
Cere oferta

Cu ce te putem ajuta ?







    Adresa
    Str. A.I. Cuza, nr. 25, Craiova, Romania

    Program
    L-V 09:00-17:00

    Cu ce te putem ajuta ?







      Sri Lanka – Bucătăria gusturilor duse la extrem

      Bucătăria srilankeză este cu adevărat unică, având la bază reţete ale popoarelor care au colonizat de-a lungul timpului aceste ţinuturi, mai ales indienii, arabii, portughezii şi olandezii. Ingredientele de bază ale tuturor mâncărurilor srilankeze sunt excelentele soiuri de legume şi fructe cultivate în grădinile de pe insulă.

      Orez, peşte, curry

      Mâncarea cea mai populară în Sri Lanka este, fără îndoială, orezul cu curry. Împreună cu felurile principale de mâncare se servesc mici garnituri, pe farfurioare separate. Una dintre acestea este pol sambol – un amestec de cocos ras, ardei iuţi chilli şi alte condimente, pe care îl puteţi adăuga la curry în caz că vi se pare insuficient de picant. Alte garnituri sunt diferite feluri de legume, precum şi bucăţi de carne de vită, oaie sau peşte. Curry se prepară şi fără nici un fel de carne, numai din banane, mango, cartofi, dovleac şi fructele arborelui de pâine. O altă mâncare vegetariană este curry cu leguminoase – mazăre, linte etc. În Sri Lanka se gătesc atât de multe tipuri de curry, că fiecare îşi poate alege după propriile preferinţe. Dintre felurile de orez, cel mai gustos este orezul roşu decorticat. Elementele de bază ale amestecurilor de curry sunt condimentele – scorţişoara, curcuma, chilli şi frunzele palmierului Pandanus veitchii. La pregătirea mâncărurilor se mai folosec şi laptele de cocos, usturoiul sau un amestec de heringi măcinaţi.

      Majoritatea celorlalte specialităţi srilankeze au ca ingrediente principale peştele şi fructele de mare. Se servesc adesea însoţite de cartofi prăjiţi şi diverse salate. Unele dintre cele mai apreciate mâncăruri de acest tip sunt crabii pregătiţi în diverse feluri, precum şi ambul thiyal, un delicios sos de ton.

      O altă mâncare tradiţională este hopper – omletă prăjită pe flacără, servită cel mai adesea la micul dejun sau la cină. String hoppers sunt cocoloaşe de tăieţei mici, fierte înăbuşit, iar pittu e un amestec de cocos ras şi orez. Foarte populare sunt, de asemenea, feluri ca lamprai – orez fiert în supă tare de carne şi apoi copt în frunze de bananier, împreună cu carne şi legume. Prânzul tradiţional în Sri Lanka este alcătuit de aşa-numitele short-eats – o farfurie plină de bucăţi şi chiftele plate de carne, rulade chinezeşti şi diferite produse de brutărie.

      Una dintre regulile de etichetă la masă în Sri Lanka este nefolosirea tacâmurilor, ci numai a mâinilor pentru a mânca, deoarece srilankezii sunt convinşi că numai astfel vă puteţi bucura pe deplin de gustul mâncării. Un obiect de nelipsit sunt, de aceea, castronaşele cu apă pentru spălarea mâinilor, aduse după fiecare fel de mâncare.

      Dulciuri

      Dulciurile şi diversele deserturi se numără şi ele printre felurile preferate de mâncare ale srilankezilor. Cele mai cunoscute sunt wattalappam (o budincă de lapte cu gust de caramel), kiri peni (brânză dulce cu miere), jaggery (sirop de palmier-ţelină fiert), kavun (o clătită dintr-un ameste de făină şi melasă, prăjită în ulei de cocos), aluva (cremă caramel cu alune Caju) şi kiri bath (desert din orez cu lapte, pentru copii). Fructele de toate felurile, care cresc în Sri Lanka în cantităţi mari, pot constitui şi ele un desert de-a dreptul excelent. Încercaţi avocado, pepenii, papaya, bananele roşii, mango de toate formele, cu diferite gusturi şi arome.

      Băuturi

      Sri Lanka şi-a câştigat faima în întreaga lume mai ales datorită ceaiurilor sale, care se exportă în multe ţări. Srilankezii beau o infuzie din frunzele de ceai, amestecată cu lapte şi cu zahăr. Cafeaua locală nu are o reputaţie prea bună, iar gustul ei, ciudat din punctul nostru de vedere, vă va dezamăgi probabil, poate cu excepţia cafelei servite în hotelurile de lux. Puteţi gusta sucul de lămâie proaspăt stors, dar cereţi ca la diluarea lui să fie folosită apă minerală sau sifon, în locul apei de la robinet. În Sri Lanka puteţi cumpăra în mod obişnuit băuturi nealcoolice de tip coca-cola. Puteţi încerca şi berea locală de ghimbir sau thambili – sucul dintr-un soi de nuci de cocos de culoare portocalie. Berea este destul de scumpă, iar în timpul sărbătorilor lunii pline din fiecare lună a anului, vânzarea ei este interzisă. O băutură foarte apreciată de localnici este toddy, un fel de must preparat din cocotieri, cu totul natural. Din toddy se produce prin fermentare un alcool extrem de tare, numit arak, de diverse tipuri şi de o calitate variabilă. Arak se foloseşte mai ales ca ingredient la prepararea cokteilurilor.

      Reţete tradiţionale srilankeze

      Curry cu vinete şi susan

      Ingrediente

      6 vinete mici, 100 g seminţe de susan prăjite şi măcinate mărunt, ¼ cană suc de tamarind, 1 ceapă medie tăiată mărunt, ½ linguriţă pastă de usturoi, ½ linguriţă pastă de ghimbir, sare după gust, boia iute (chilli) după gust, ½ linguriţă curcuma, ½ linguriţă boabe de muştar, ½ linguriţă chimen măcinat, câteva frunze de curry, 1 linguriţă de coriandru măcinat, 1 cub de zahăr de cocos, ulei.

      Mod de preparare

      Vinetele se spală şi se usucă cu un prosop de bucătărie. Se fac pe lung două crestături în aşa fel încât să se deschidă ca nişte petale, apoi se călesc în ulei până îşi schimbă culoarea şi s-au înmuiat. Se scot pe hârtie absorbantă pentru a se elimina surplusul de ulei. Se încălzeşte într-o tigaie wok puţin ulei, se adaugă chimenul, boabele de muştar şi frunzele de curry. Se călesc cca ½ de minut apoi se adaugă ceapa şi se lasă până ia o culoare aurie. Se adaugă pasta de usturoi şi ghimbir, seminţele de susan, sarea, boiaua iute, curcuma, coriandrul, zahărul de cocos şi sucul de tamarind. Se fierb la foc potrivit cinci minute. Se adaugă vinetele călite şi se mai lasă 10 minute. Se servesc cu pâine indiană „chappati” sau garnitură de orez fiert.

      Suc de lubeniţă

      Ingrediente

      Lubeniţă curăţată de coajă şi seminţe şi tăiată în bucăţi mai mici, 2 linguri de miere de albine (sau zahăr), sucul de la o jumătate de lămâie, ¼ linguriţă nucşoară măcinată.

      Mod de preparare

      Se pun în mixer toate ingredientele şi se amestecă bine. Se serveşte imediat. Dacă nu am avut timp să lăsăm lubeniţa la frigider, se pot adăuga cuburi de gheaţă în mixer.

      Autor – Mariana Constandache

      Ultimele Noutati

      Abonează-te la noutăți!

      Continentul Asia fiind cel mai populat continent din lume, reprezentând 59,8% din totalul populației lumii, oferă candidați în toate domeniile de activitate.

      Africa este al doilea continent ca mărime de pe Terra și cel mai populat după Asia.

        Open chat
        1
        Trimite-ne un mesaj, iar echipa noastră iți va răspunde în cel mai scurt timp.