Republica Populară Bangladesh este un stat situat în Asia de Sud. Bangladesh sărbătorește, în fiecare an, Ziua Națională pe 26 martie, reprezentând data independenței față de Pakistanul de vest.
Bangladesh este învecinat cu India aproape în întregime cu excepția părții de sud-est, unde este Birmania (Uniunea Myanmar), iar în partea de sud fiind învecinat cu Golful Bengal.
Datorită unificării cu statul Indian al Bengalului de vest a fost creată o regiune numită Bengal. Bangladesh înseamnă în limba bengali „Statul Bengal”. Suprafața totală a țării este de 143.998 kmp. Diviziuni administrative: Barisal, Chittagong, Dhaka, Khulna, Rajshahi, Rangpur, Sylhet. Limba oficială este limba Bengali. Populația se cifrează în jurul a 161 milioane de locuitori, populația urbană fiind de 28%. Cele mai mari orașe: Dhaka (capitala) — 14.251 milioane de locuitori; Chittagong — 4.816 milioane; Khulna — 1.636 milioane; Rajshahi — 853.000. Grupuri etnice: bengalezi — 98%, alte grupuri — 2% (grupuri tribale, musulmani non-bengalezi). Religia dominantă este islamismul — 89,5%, hinduismul — 9,6%, alte religii 0,9%.
Clima este tropicală: iarna blândă (octombrie-martie), vara caldă și umedă (martie-iunie), musonul umed (iunie-octombrie). Relieful este format din câmpii, cel mai înalt punct fiind de numai 305 metri deasupra nivelului mării. Câmpiile sunt în special aluvionare, fiind străbătute de numeroase râuri. În Bangladesh se află și Delta Gange-Brahmaputra, care formează cea mai mare deltă din lume. Debitul său de apă este depășit doar de cel al Amazonului. La est de deltă se află ținutul deluros Chittagong. Inundațiile sunt un fapt obișnuit, locuitorii adaptându-și stilul de viață acestor fenomene. La 12-13 noiembrie 1970, Bangladesh a fost lovit de un ciclon tropical care a dus la moartea a circa un milion de oameni. Acest ciclon este considerat cel mai distrugător sub raportul pierderilor de vieți omenești. În sud-vestul țării, se află una dintre cele mai mari păduri de mangrove din lume, zona fiind habitat pentru mai multe animale sălbatice, inclusiv tigrul regal bengalez, animalul național al țării.
Deși este o țară preponderent agrară, Bangladesh nu reușește să producă strictul necesar de hrană pentru întreaga populație, datorită ploilor musonice ce distrug recoltele și provoacă inundații. Resurse naturale: gaze naturale, teren arabil, cherestea, cărbune.
Constituția țării a fost adoptată în 1972, a fost suspendată după lovitura de stat din 24 martie 1982 și restaurată pe 10 noiembrie 1986. Președintele țării este ales de Parlamentul Național pentru un mandat de 5 ani (eligibil și pentru al doilea mandat). Membrii Guvernului sunt selectați de primul-ministru și numiți de președinte. Parlamentul Național (Jatiya Sangsad) este unicameral, având 300 de locuri, din care 45 sunt rezervate femeilor.
În Dhaka, oraș istoric și capitală, poate fi vizitat centrul istoric. Aici se află clădiri de interes cum ar fi Fortul Lalbagh din secolul XVII, Palatul și Muzeul Ashan Manzil (Palatul Roz), Chotta Katra și un număr mare de moschee.
La nord de centrul istoric exista cartierul european sau Orașul Britanic, unde se afla Banga Bhavan, palatul prezidențial, câteva parcuri și Templul Dhakeswari. Diviziunea Rajshahi din nord-vestul țării conține un mare număr de situri arheologice.
Cele mai importante sunt la Paharpur, unde este mănăstirea budistă Somapuri Vihara și templul Satyapir Vita. În sudul țării există două moschee pre-mongole.
Prima, cu nouă domuri, se află în satul Qasba Guarnadi, iar cealaltă, construită în 1464, este lângă Patuakhali.
Alimentele uzuale ale bucătăriei bengaleze sunt orezul, legumele, leguminoasele pentru boabe, peștele și carnea. Însă, gusturile diferă între grupurile musulmane și cele de alte religii. Carnea de vită este preferată de musulmani, însă este considerată interzisă de către hinduși. Toate comunitățile obișnuiesc să folosească mâna la masă, mai degrabă decât tacâmurile. La sărbători sau mese formale, musulmanii servesc adesea pilaf și biriyani (un fel din orez cu carne și legume), kebab (frigărui de carne) și kormas (carne cu diverse sosuri). La aceste mese festive se servește și ghi, unt topit. Laptele este un aliment foarte important, bengalezii fiind faimoși pentru deserturile pe bază de lapte — sandesh (care se traduce „veste bună”) este un desert cu brânză dulce, care se servește la sărbători și festivaluri.
Teritoriul de azi al Bangladeshului a făcut parte, succesiv, din Imperiul Gupta (secolele V-IV î.Hr.) și Maurya (secolele IV-III î.Hr.), din Imperiul Marilor Moguli (secolele XVII-XVIII) și din colonia britanică India (secolele XVIII-XX). În august 1947 a fost proclamată independența statului Pakistan, format din două provincii aflate la 1.700 kilometri distanță una de alta, ambele având o populație preponderent musulmană: Pakistanul de Vest și Pakistanul de Est (actualul Bangladesh). Contradicțiile economice, politice, etnice, culturale și religioase despart cele două provincii. În 1949, șeicul Mujibur Rahman formează Liga Awami care se pronunță pentru autonomia Pakistanului de Est. După victoria în alegeri (1970) a partidului Liga Awami în Pakistanul de Est, acesta își proclamă independența (martie 1971). Trupele pakistaneze încearcă să înăbușe mișcarea de independență. În condițiile războiului civil și, apoi, ale războiului indo-pakistanez, Pakistanul de Est devine stat independent (16 decembrie 1972), luând numele de Bangladesh (recunoscut de Pakistan în 1974).
Condiţii de intrare şi regim de şedere în Bangladesh
Cetățenii români posesori de pașapoarte turistice și temporare au nevoie de viză de intrare în Republica Populară Bangladesh. În anumite situații există posibilitatea să obțineți viza la sosirea în Bangladesh, detalii suplimentare se pot obține de la Ambasada Republicii Populare Bangladesh la Berlin (http://www.bangladeshembassy.de/) care asigură și reprezentarea Republicii Populare Bangladesh în România.
La intrarea în Republica Populară Bangladesh pașapoartele trebuie sa fie valide cel puțin 6 luni și să conțină cel puțin 1 pagină liberă pentru aplicarea vizelor și ștampilelor la frontieră, alături de care trebuie prezentat și biletul de avion dus/dus-întors.
Intrarea în Republica Populară Bangladesh poate fi refuzată de imigrările locale în situația în care nu se face dovada mijloacelor financiare suficiente. Ieșirea din țară este permisă doar pe baza unei vize valide.
Depășirea dreptului de ședere se sancționează cu amenzi, astfel:
- Pentru depășiri de până la 15 zile: 200 BDT / zi la care se adaugă taxa de procesare de 160 BDT;
- Pentru depășiri de 16 până la 30 zile: 500 BDT / zi la care se adaugă taxa de procesare de 160 BDT;
- Depășirile de peste 30 de zile se soluționează prin autoritățile locale de imigrări, procedură care poate fi de durată și poate implica costuri suplimentare.
La ieșirea din Republica Populară Bangladesh cu avionul se percepe o taxă care diferă în funcție de destinație. Uneori această taxă este inclusă în biletul de avion.
La ieșirea din Republica Populară Bangladesh cu mijloace rutiere private este necesar un permis special de la autoritățile locale de imigrări http://www.dip.gov.bd/ În cadrul acestui demers este necesară constituirea unei garanții financiare a cărei valoare este stabilită în funcție de valoarea autoturismului cu care vă deplasați.
Asistența consulară
România este reprezentată de Ambasada României în Republica India, New Delhi (http://newdelhi.mae.ro/). Se recomandă ca anterior sosirii în Republica Populară Bangladesh să vă înregistrați prezența la misiunea diplomatică a României.
Cetățenii români pot solicita servicii consulare pe bază de programare, detalii la adresa web http://newdelhi.mae.ro/.
Infrastructura din Republica Populară Bangladesh este în curs de extindere, ca și asigurarea serviciilor de urgență.
Furtul sau pierderea pașaportului trebuie să fie înregistrat la secția de poliție de pe raza unde a avut loc infracțiunea, iar cetățeanul român trebuie să solicite raportul poliției, pe baza căruia i se va elibera ulterior un document de călătorie adecvat. După obținerea noului document de călătorie (pașaport, titlu de călătorie) este imperativă reglementarea dreptului de ședere/ieșire al cetățeanului străin la autoritățile locale de imigrări.
Recomandări:
- Păstrarea documentelor de călătorie permanent în siguranță, să se aibă la îndemână fotocopii ale acestora;
- Evitarea călătoriilor pietonale, cu biciclete, motociclete, ricșe, autoricșe sau alte mijloace de transport neacoperite;
- Evitarea tuturor mijloacelor de transport în comun și folosirea pentru deplasări a unor mașini închiriate cu șofer.
Ambasada României în Republica India are în atenție evenimentele locale și actualizează în permanență sfaturile și alertele de călătorie pe pagina web a Ministerului Afacerilor Externe, http://www.mae.ro/.
Sancțiunile legate de droguri sunt foarte severe și pot include detenții de lungă durată, amenzi foarte mari sau chiar condamnarea la moarte.
Autoritățile locale își rezervă dreptul de a investiga cetățenii care nu prezintă pașaportul, sau pe cei care fotografiază anumite obiective guvernamentale locale precum aeroporturi, gări, porturi, secții de poliție, unități militare etc.
Conducerea sub influența băuturilor alcoolice se pedepsește cu închisoarea.
Documentele oficiale emise de România sau de Republica Populară Bangladesh se supun procedurilor de supralegalizare (atestare de către Ministerul de Externe al țării emitente și de către ambasada țării de destinație, care asigură reprezentarea diplomatică în țara emitentă).
Cetățenii români care călătoresc în Republica Populară Bangladesh trebuie să respecte legislația locală. În situația în care sunteți arestați, se recomandă să solicitați poliției să anunțe imediat în mod oficial Ambasada României în Republica India, New Delhi.
Recomandări generale
Ora locală: GMT+6. Republica Populară Bangladesh nu aplică schema Daylight saving time, diferența de fus orar față de România este:
- ora de iarnă +4
- ora de vară +3
Limba oficială: limba bengaleză
Moneda locală este taka bengaleză, BDT. Se recomandă schimbarea acestei monede în valute internaționale înainte de părăsirea Republicii Populare Bangladesh, care se poate face doar prin prezentarea unei dovezi de părăsire a țării (bilet avion etc.).
Pe piață locală există în circulație multe bancnote deteriorate sau contrafăcute astfel,se recomandă schimburile valutare în cadrul instituțiilor bancare, precum și atenție sporită la primirea restului.
Rețelele electrice furnizează energie electrică 230V/50Hz, și sunt necesare adaptoare. Întreruperile de energie electrică sunt foarte frecvente, se recomandă utilizarea unor sisteme alternative (surse auxiliare, generatoare etc.).
Telefonia mobilă – cetățenii străini pot achiziționa cartele telefonice preplătite ori abonamente telefonice, doar pe baza prezentării următoarelor documente:
- pașaport;
- viză (serviciile telefonice vor fi întrerupte automat la expirarea vizei);
- fotografii tip pașaport;
- dovada reședinței locale.
Sistemul medical
Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.
Se recomandă încheierea unei asigurări de călătorie, care să acopere eventualele cheltuieli medicale. Este indicat ca la încheierea contractului de asigurare, să se solicite și verifice detaliile și adresa unităţii corespondente din Republica Populară Bangladesh.
În Republica Populară Bangladesh se întâlnesc boli precum hepatita A, febra tifoidă, hepatita B, encefalita japoneză, rabie. Studiați simptomele acestor boli în prealabil sosirii în Republica Populară Bangladesh, iar în cazul în care constatați astfel de simptome solicitați imediat un consult medical la unități medicale specializate.
Condiţii privind traficul auto
Circulația rutieră se realizează pe partea stângă a drumului. Traficul este foarte aglomerat în marile oraşe şi, în foarte multe cazuri, regulile de circulaţie nu sunt respectate întocmai. Sunt foarte frecvente accidentele ușoare care de cele mai multe ori se soluționează prin resurse proprii, din cauze precum lipsa documentelor și banilor conducătorilor auto, intervenției tardive a poliției circulație rutieră, lipsa asigurărilor echivalente RCA etc. Se recomandă evitarea conducerii autovehiculelor, iar pentru deplasări să se folosească autoturisme închiriate cu șofer.
Transportul public. Deplasarea pietonală și traversarea străzilor este caracterizată de lipsa priorității pentru pietoni, se recomandă atenție sporită sau evitarea deplasărilor pietonale care nu sunt necesare.
Reglementări vamale
La intrarea pe teritoriul Republicii Populare Bangladesh trebuie declarate sumele deținute dacă acestea depășesc 5000 USD sau echivalentul în altă valută. Ieșirea nu este permisă cu sume mai mari decât cele declarate la intrare. Nu pot fi scoase din Republica Populară Bangladesh sume în numerar ce depășesc valoarea a 5000 BDT.
Autoritățile bengaleze impun interdicții și restricții cu privire la importuri și exporturi, există prevederi juridice potrivit cărora trebuie să obțineți în prealabil aprobări și avize specifice. Pentru detalii recomandăm contactarea autorităților vamale bengaleze și/sau Ambasada Republicii populare Bangladesh la Berlin.
Ameninţări teroriste
În Republica Populară Bangladesh au fost semnalate activități ale unor formațiuni teroriste sau insurgente, care au condus acțiuni prin care au fost afectați direct sau indirect cetățeni străini, în diferite locații frecventate de cetățenii străini precum hoteluri, restaurante, trenuri, gări, piețe, cinematografe, lăcașuri de cult etc.
Cetăţenii români trebuie să aibă în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.
Recomandăm cetăţenilor români care călătoresc sau se află în Republica Populară Bangladesh să consulte periodic informaţiile prezentate de autorităţile locale şi să urmeze recomandările acestora. Recomandăm, de asemenea, consultarea periodică a paginii web a Ministerului român al Afacerilor externe (www.mae.ro).
Siguranţă şi criminalitate
Rata criminalității este ridicată, sunt înregistrate frecvent furturi, iar reacția poliției face ca unele dintre infracțiuni să rămână nesoluționate. Pentru evitarea infractorilor se recomandă:
- Închiderea ușilor și ferestrelor locuințelor și autoturismelor;
- Contractarea unor servicii de pază permanentă;
- Modificarea frecventă a rutelor de deplasare și a programărilor;
- Păstrarea bagajelor în siguranță, fără afișarea acestora;
- Călătoria în cadrul unor grupuri organizate;
- Angajarea unui translator bengalez pentru călătorii în afara zonelor urbane;
- Evitarea luptei în cazul unui atac, deplasarea în zone sigure și înregistrarea cazului la poliție.
Infracțiuni minore de tipul furturilor, sunt semnalate pe tot parcursul zilei în special în mijloacele de transport (autobuze și trenuri), în gări și piețe aglomerate.
Persoanele care sunt victime ale unor atacuri sau infracțiuni trebuie să apeleze Departamentul special al poliției Dhaka pentru victimele cetățeni străini (88) 01700700700 și adresa de e-mail diplomathelpdesk@gmail.com şi să ia legătura cu cel mai apropiat post de poliție.
Numere de telefon de urgență:
- Urgențe (88) (02) 999 – uneori operatorul nu vorbește engleză
- Departamentul special al poliției Dhaka pentru victimele cetățeni străini (88) 01700700700 și adresa de e-mail diplomathelpdesk@gmail.com
- Pompieri – 199 în Dhaka sau (88) (02) 199 în afara capitalei Dhaka; apel de pe telefoane mobile: (88) 01713-038181, (88) 01713-038182 sau (88) 01730-336699
- Urgențe asistență socială femei și copii 109
Adrese web utile:
- Ambasada Republicii Populare Bangladesh la Berlin http://www.bangladeshembassy.de/
- Departamentul Imigrari și pașapoarte http://www.dip.gov.bd/
- Poliția Imigrări http://www.immi.gov.bd/
- Ministerul Afacerilor Externe http://www.mofa.gov.bd/